Váš nákupný košík je prázdny

Nákup

Kusy: 0

Spolu: 0,00

0

Panda veľká

Panda veľká

Zoznámte sa s medveďom, ktorý sa stal symbolom pre ochranu zvierat.

Biológia

Kľúčové slová

panda, WWF, bambus, Čína, Medveď, Južná Čína, ochrana prírody, bylinožravý, cicavec, obydlia pôdy, medvieďa, prst, Stavovce, škody na životnom prostredí, Znečistenie životného prostredia, subtropy, zviera, biológia

Súvisiace extra

Scénky

Panda veľká

Panda veľká je v subtropických lesoch Číny potenciálne ohrozeným druhom medveďa.

Kedysi sa v strednej a južnej Číne vyskytovala na obrovskom území, dnes nájdeme vo voľnej prírode už len malé, izolované populácie. V minulosti žila aj v nižších oblastiach, ale kvôli odlesňovaniu a iným vplyvom bola vytlačená do hôr.
Panda veľká väčšinu svojho času trávi na zemi, ale vie sa aj šplhať a plávať. Panda veľká dokáže stáť aj na zadných nohách, ale je to pre ňu únavné. Každú príležitosť využije na odpočinok.
V prípade pandy veľkej 98 % potravy tvorí bambus. Svoju potravu konzumuje zvyčajne posediačky, vďaka čomu sa jej uvoľnia predné laby, ktorými si môže pridržiavať jedlo.
Tieto zvieratá sú aktívne za súmraku alebo v noci, počas dňa spia v dutinách stromov, štrbinách skál alebo jaskyniach. V bambusových húštinách si vytvára priechody podobné tunelom, aby spojila miesto na pasenie s miestom svojho odpočinku.
Denne strávi 10-12 hodín sedením a konzumovaním potravy. V porovnaní s príbuznými druhmi je veľmi pomalá. Vydáva zvuky, ktoré pripomínajú bľakot oviec.
Na rozdiel od iných medveďov panda veľká sa neukladá na zimný spánok, počas chladnejšieho obdobia migruje do nižšie položených oblastí. Priemerná dĺžka života pánd veľkých, ktoré žijú vo voľnej prírode, je približne 25 rokov.

Rozmery

  • dĺžka tela (vrátane chvosta): 150–190 cm
  • hmotnosť dospelého zvieraťa: 70–125 kg

Panda veľká je v subtropických lesoch Číny potenciálne ohrozeným druhom medveďa.

Kedysi sa v strednej a južnej Číne vyskytovala na obrovskom území, dnes nájdeme vo voľnej prírode už len malé, izolované populácie. V minulosti žila aj v nižších oblastiach, ale kvôli odlesňovaniu a iným vplyvom bola vytlačená do hôr.
Panda veľká väčšinu svojho času trávi na zemi, ale vie sa aj šplhať a plávať. Panda veľká dokáže stáť aj na zadných nohách, ale je to pre ňu únavné. Každú príležitosť využije na odpočinok.
V prípade pandy veľkej 98 % potravy tvorí bambus. Svoju potravu konzumuje zvyčajne posediačky, vďaka čomu sa jej uvoľnia predné laby, ktorými si môže pridržiavať jedlo.
Tieto zvieratá sú aktívne za súmraku alebo v noci, počas dňa spia v dutinách stromov, štrbinách skál alebo jaskyniach. V bambusových húštinách si vytvára priechody podobné tunelom, aby spojila miesto na pasenie s miestom svojho odpočinku.
Denne strávi 10-12 hodín sedením a konzumovaním potravy. V porovnaní s príbuznými druhmi je veľmi pomalá. Vydáva zvuky, ktoré pripomínajú bľakot oviec.
Na rozdiel od iných medveďov panda veľká sa neukladá na zimný spánok, počas chladnejšieho obdobia migruje do nižšie položených oblastí. Priemerná dĺžka života pánd veľkých, ktoré žijú vo voľnej prírode, je približne 25 rokov.

Anatómia

  • veľká hlava
  • čierne uši
  • krátky chvost
  • veľká laba
  • čierne predné nohy
  • čierne zadné nohy

Panda veľká má rovnakú telesnú stavbu ako ostatné medvede, líši sa od nich iba kožuchom, ktorý má kontrastnú čierno-bielu farbu. Az óriáspanda testfelépítése megegyezik a többi medvéével, csupán a kontrasztos fekete-fehér színében tér el tőlük.
Feje más medvéknél nagyobbnak tűnik: ez főként jól fejlett rágóizmainak, és az azok tapadásához szükséges megnövekedett felületnek köszönhető, amitől a koponya magas és kerek.

Vnútorné orgány

  • pľúca
  • srdce
  • pečeň
  • bránica
  • žalúdok
  • tenké črevo
  • hrubé črevo
  • obličky
  • žlčník
  • miecha
  • mozog

Kostra

  • zuby - Panda má dokopy 42 zubov. Jej zadné črenové zuby a stoličky sú oveľa širšie a väčšie v porovnaní s ostatnými medveďmi.
  • "šiesty prst" - Nie je to skutočný prst, ale predĺžená kosť zápästia. Panda ho používa ako palec pri uchopení potravy.
  • veľká lebka - Je proporčne väčšia v porovnaní s ostatnými druhmi medveďov a poskytuje väčší povrch pre priľnutie žuvacích svalov.

Vývoj

  • dospelé zviera
  • medvieďa
  • niekoľkotýždňové medvieďa
  • novonarodená panda

Panda veľká má rovnakú telesnú stavbu ako ostatné medvede, líši sa od nich iba kožuchom, ktorý má kontrastnú čierno-bielu farbu. Az óriáspanda testfelépítése megegyezik a többi medvéével, csupán a kontrasztos fekete-fehér színében tér el tőlük.
Feje más medvéknél nagyobbnak tűnik: ez főként jól fejlett rágóizmainak, és az azok tapadásához szükséges megnövekedett felületnek köszönhető, amitől a koponya magas és kerek.

Súvisiace extra

Dravce studených oblastí

Toto video vám predstaví, ako sa stravuje a loví rosomák, tiger sibírsky a leopard snežný.

Kavka obyčajná

Kavka obyčajná sa zhlukuje do kŕdľov a často ju nájdete v mestách. Konrad Lorenz detailne...

Vydra riečna

Vydra je druh cicavca prispôsobený životu vo vode.

Korálovka kalifornská

Korálovka kalifornská je jedným z najobľúbenejších plazov chovaným zo záľuby. Tento had z času...

Gibonovité

Gibonovité sú ľudoopice, ktoré žijú v južnej časti Ázie.

Skokan zelený

Rozšírený druh žaby, na ktorej príklade spoznáme anatómiu obojživelníkov.

Medveď hnedý

Pozrime sa, aké zviera je medveď, podľa ktorého bola vytvorená najobľúbenejšia detská hračka.

Pteranodon longiceps

Prehistorický lietajúci plaz podobný vtákom, avšak nie je medzi nimi priame evolučné...

Added to your cart.