Váš nákupný košík je prázdny

Nákup

Kusy: 0

Spolu: 0,00

0

Jež západný

Jež západný

Jež západný sa bráni skrútením do klbka pomocou svojich pichliačov.

Biológia

Kľúčové slová

Jež západný, chrbtica, nočný život, Zimný spánok, ostré zuby, zviera, Stavovce, cicavec, Hmyzožravý, biológia

Súvisiace extra

Scénky

Miesto výskytu

  • dospelý jedinec - Môže sa dožiť až 10 rokov. Dĺžka tela je cca. 30-40 cm, jeho hmotnosť môže dosiahnuť až 2 kg. V zime hibernuje.
  • mláďa - Samica rodí 7 mláďat po 2-mesačnom tehotenstve. Mláďatá začínajú vidieť dva týždne po narodení. V tomto čase začínajú ich jemné a svetlé pichliače tmavnúť a stávajú sa pevnými.

Anatómia

  • nos - Toto je najdôležitejší zmyslový orgán ježov. Pri vyhľadávaní koristi im pomáha ich vynikajúci čuch. Čuchové centrum mozgu je dobre vyvinuté.
  • pichliače - Pichliače sú modifikované chlpy, ktoré sú dôležité z hľadiska obrany. Staršie pichliače sú 2-3 cm dlhé.

Zvinutie do klbka

Animácia

Kostra

  • lebka
  • lopatka
  • rebrá
  • chrbtica
  • stehenná kosť
  • panva
  • kostrč
  • priehlavkové kosti
  • predpriehlavkové kosti
  • články prstov nohy
  • píšťala a ihlica
  • lakťová kosť a vretenná kosť
  • zápästné kosti
  • záprstné kosti
  • články prstov ruky
  • ramenná kosť
  • chrup hmyzožravca

Rozprávanie

Jež (bledý) vychádza zo svojej skrýše po západe slnka. Svoju potravu, ktorú tvorí hlavne hmyz získava v noci. Avšak často chytá aj myši, hrabošov, hady a vylúpi aj vtáčie hniezda, ktoré sú na zemi. Pri získavaní potravy sa spolieha na svoj čuch a sluch. Jeho pohyb je zvyčajne pomalý a kolísavý, ale vie aj bežať. Chrbát jeho zavalitého tela je pokrytý sivými pichliačmi s bielymi prúžkami. Samica privádza na svet potomstvo dvakrát do roka. Mláďatá sú po narodení slepé, ale rýchlo sa vyvíjajú. Starostlivosť o nich je úlohou matky. V zime sa ukrýva do opadaného lístia a hibernuje.

Jeho pichliače sú modifikované chlpy, ich farba sa zhoduje s prostredím, takže je dobre maskovaný.

Keď je v ohrození, zvinie sa do klbka stiahnutím svalov pokrývajúcich jeho chrbát. Vtedy sa jeho pichliače vztýčia.

Súvisiace extra

Jazvec lesný

Jazvec lesný je všežravé zviera, ktoré je aktívne v noci. Jazvečia kolónia žije v rozsiahlom a zložitom norovom systéme.

Križiak obyčajný

Križiak obyčajný patrí medzi rozšírený druh pavúkov, na príklade ktorého spoznáme anatómiu pavúkov.

Ploskuľa uškatá

Je jednou z najznámejších ploskavíc.

Roháč veľký

Na príklade roháča vám predstavíme ako pracujú svaly hmyzu, mechanizmus ich letu a rozmnožovanie chrobákov.

Slimák záhradný

Rozšírený druh slimáka, populárny aj ako jedlo.

Vegetačné stupne lesov

Stupne rôznych typov lesov sa môžu líšiť.

Vydra riečna

Vydra je druh cicavca prispôsobený životu vo vode.

Šabľozubý tiger

Vyhynutý druh veľkej mačkovitej šelmy pomenovanej podľa ich veľkých šabľovytých očných zubov.

β (beta)-D-fruktóza (ovocný cukor) (C₆H₁₂O₆)

Fruktóza alebo inakšie ovocný cukor je najsladšia z jednoduchých sacharidov

Added to your cart.