Coșul dvs. este gol.

Cumpără

Cantitate: 0

Total: 0,00

0

Racul de râu

Racul de râu

Rac de talie mare, trăieşte în râurile şi lacurile cu apă limpede şi curgătoare.

Biologie

Cuvinte cheie

cancer, crustacea, ghiară, cefalotorace, abdomen, armură de chitină, chitină, picioare, năpârlire, metamorfoză graduală, artropod, râu, artropode, animal, prădător, biologie

Suplimente asociate

Animații

Racul de râu

Racul de râu (lat.: Astacus astacus)

Trăiește în Europa Centrală şi în Scandinavia de Sud. Masculul adult atinge 20-25 de cm, iar femela are mai puţin de 15 cm. Preferă râurile şi pâraiele cu apă limpede şi curgătoare din regiunile de câmpie. Astăzi, această specie e foarte rară, fiind de aceea ocrotită pin lege.

Animal de pradă, consumă mai ales insecte, melci, mormoloci şi peşti mai mici. Îşi vânează prada noaptea. Poate trăi şi 20 de ani, femelele îşi schimbă carapacea de două ori pe an, iar masculii o dată pe an. După năpârlire, pentru câteva ore, corpul este moale şi lipsit de apărare. Are 5 perechi de picioare, dintre care perechea din faţă s-a transformat în cleşti puternici. Pe partea ventrală a abdomenului mai prezintă şi alte perechi de picioruşe: masculii au 5+1 perechi de picioruşe, iar femelele 4+1. Cei 2 ochi compuşi sunt formaţi din mai mulţi ochi simpli aşezaţi în vârful unor pedunculi mobili. Din luna octombrie până în decembrie, femela depune 60-150 de ouă, pe care le fixează cu ajutorul unei secreţii lipicioase în grămezi mici, sub picioruşele abdominale. Astfel, odată cu mişcarea picioruşelor, asigură progeniturilor circulația apei bogate în oxigen. Din mulţimea de ouă se dezvoltă în mod obişnuit doar 20 de răcuşori prin metamorfoză incompletă. După ieșirea din ou, rămân lipiţi de trupul mamei timp de 2 săptămâni, începându-şi viaţa independentă doar după această perioadă.

Structură

  • cleşte
  • ochi compus
  • cefalotorace
  • abdomen
  • exoschelet chitinos
  • două perechi de antene
  • picioare
  • înotătoarea codală
  • carapace

Racul de râu (lat.: Astacus astacus)

Trăiește în Europa Centrală şi în Scandinavia de Sud. Masculul adult atinge 20-25 de cm, iar femela are mai puţin de 15 cm. Preferă râurile şi pâraiele cu apă limpede şi curgătoare din regiunile de câmpie. Astăzi, această specie e foarte rară, fiind de aceea ocrotită pin lege.

Animal de pradă, consumă mai ales insecte, melci, mormoloci şi peşti mai mici. Îşi vânează prada noaptea. Poate trăi şi 20 de ani, femelele îşi schimbă carapacea de două ori pe an, iar masculii o dată pe an. După năpârlire, pentru câteva ore, corpul este moale şi lipsit de apărare. Are 5 perechi de picioare, dintre care perechea din faţă s-a transformat în cleşti puternici. Pe partea ventrală a abdomenului mai prezintă şi alte perechi de picioruşe: masculii au 5+1 perechi de picioruşe, iar femelele 4+1. Cei 2 ochi compuşi sunt formaţi din mai mulţi ochi simpli aşezaţi în vârful unor pedunculi mobili. Din luna octombrie până în decembrie, femela depune 60-150 de ouă, pe care le fixează cu ajutorul unei secreţii lipicioase în grămezi mici, sub picioruşele abdominale. Astfel, odată cu mişcarea picioruşelor, asigură progeniturilor circulația apei bogate în oxigen. Din mulţimea de ouă se dezvoltă în mod obişnuit doar 20 de răcuşori prin metamorfoză incompletă. După ieșirea din ou, rămân lipiţi de trupul mamei timp de 2 săptămâni, începându-şi viaţa independentă doar după această perioadă.

Organele

  • ganglion cerebral
  • inimă
  • organ de reproducere
  • cordon nervos ventral
  • gura
  • glandă antenară
  • branhii
  • intestin posterior

Racul de râu (lat.: Astacus astacus)

Trăiește în Europa Centrală şi în Scandinavia de Sud. Masculul adult atinge 20-25 de cm, iar femela are mai puţin de 15 cm. Preferă râurile şi pâraiele cu apă limpede şi curgătoare din regiunile de câmpie. Astăzi, această specie e foarte rară, fiind de aceea ocrotită pin lege.

Animal de pradă, consumă mai ales insecte, melci, mormoloci şi peşti mai mici. Îşi vânează prada noaptea. Poate trăi şi 20 de ani, femelele îşi schimbă carapacea de două ori pe an, iar masculii o dată pe an. După năpârlire, pentru câteva ore, corpul este moale şi lipsit de apărare. Are 5 perechi de picioare, dintre care perechea din faţă s-a transformat în cleşti puternici. Pe partea ventrală a abdomenului mai prezintă şi alte perechi de picioruşe: masculii au 5+1 perechi de picioruşe, iar femelele 4+1. Cei 2 ochi compuşi sunt formaţi din mai mulţi ochi simpli aşezaţi în vârful unor pedunculi mobili. Din luna octombrie până în decembrie, femela depune 60-150 de ouă, pe care le fixează cu ajutorul unei secreţii lipicioase în grămezi mici, sub picioruşele abdominale. Astfel, odată cu mişcarea picioruşelor, asigură progeniturilor circulația apei bogate în oxigen. Din mulţimea de ouă se dezvoltă în mod obişnuit doar 20 de răcuşori prin metamorfoză incompletă. După ieșirea din ou, rămân lipiţi de trupul mamei timp de 2 săptămâni, începându-şi viaţa independentă doar după această perioadă.

Suplimente asociate

Pteranodon longiceps

Reptilă zburătoare preistorică asemănătoare cu păsările, neexistând însă o legătură...

Evoluția creierului la vertebrate

În cursul evoluției vertebratelor, dezvoltarea relativă a unor anumite regiuni ale...

Panda roșu

Panda roșu, cunoscut și sub numele de ursul pisică, este o rudă a ursului panda alb-negru. Poate...

Câinele domestic

Câinele este o subspecie domesticită a lupului cenușiu.

Gorila

Cea mai mare maimuță antropoidă din lume. De-a lungul evoluției, specia umană s-a despărțit de...

Amoniții

Grup de cefalopode dispărute, cu schelet extern tare. Sunt fosile index excelente.

Prădător și pradă

Prădătorii din vârful lanțurilor trofice vânează și se hrănesc cu alte animale.

Bufnița polară

Această specie de bufniță care trăiește în regiunile cele mai nordice ale planetei noastre s-a...

Added to your cart.