Uw winkelwagentje is leeg

Winkelen

Aantal: 0

Totaal: 0,00

0

Afrikaanse olifant

Afrikaanse olifant

Het grootste landzoogdier ter wereld.

Biologie

Trefwoorden

olifant, Afrika, savanne, romp, slagtand, dierlijk, zoogdier, Zoogdieren, gewervelde dieren, herbivoor, Biologie

Gerelateerde items

Scènes

Afrikaanse olifant

Het grootste landzoogdier op aarde, de Afrikaanse olifant, komt voornamelijk voor op de Afrikaanse savanne ten zuiden van de Sahara, maar kan zich ook aanpassen aan de omstandigheden in regenwouden. Het aantal Afrikaanse olifanten is in de laatste eeuw met 62% afgenomen, omdat er continu op ze gejaagd wordt voor hun slagtanden, huid en vlees.

Het mannetje (of de stier) is, met een schouderhoogte van maximaal 4 meter en een gewicht van maximaal 6.000 kg, groter en zwaarder dan het vrouwtje (of de koe).

Deze robuuste dieren hebben een karakteristieke lange slurf, die gevormd wordt door de samengroeiing van de bovenlip en de neus. De slurf is extreem sterk door de 40.000 uniek gerangschikte spiervezels, die ook erg nauwkeurige bewegingen mogelijk maken. Olifanten kunnen tot 350 kg optillen of een pinda oppakken met hun slurf.

Hun bovenste twee snijtanden hebben zich ontwikkeld tot slagtanden. In tegenstelling tot vrouwelijke Aziatische olifanten hebben Afrikaanse olifantkoeien slagtanden, hoewel deze kleiner zijn dan die van mannetjes. Slagtanden dienen ter verdediging of aanval, en voor het verkrijgen van voedsel.

De oren van Afrikaanse olifanten lijken op de vorm van het Afrikaanse continent en zijn groter dan die van Aziatische olifanten. Het grote oppervlak van de oren is essentieel om ze koel te houden in het hete Afrikaanse klimaat.

Hun dieet bestaat voornamelijk uit grassen, die ze uit de grond trekken met een speciale beweging van hun slurf, welke ze vervolgens optilt naar hun mond om het gras op te eten. Ze gebruiken de slurf ook om te drinken, door middel van het opzuigen en vasthouden van 8-10 liter water voordat ze het in hun mond gieten.

Afrikaanse olifanten hebben veel voedsel nodig; ze eten ongeveer 225 kg plantmateriaal en drinken ongeveer 200 liter water per dag.

Grootte

  • schouderhoogte: 3-4 m
  • lengte: 5-7.5 m
  • gewicht: 4,700-6,000 kg

Anatomie

  • beweeglijke slurf - Wordt gevormd door het overgaan van de bovenlip in de neus. In tegenstelling tot de Aziatische olifant heeft de Afrikaanse olifant heeft twee vingervormige uitsteeksels aan het einde van de slurf, die worden gebruikt voor het grijpen en optillen van voedsel en andere voorwerpen. De slurf is zeer krachtig dankzij de 40.000 uniek geordende spiervezels, waardoor zeer nauwkeurige bewegingen ook mogelijk zijn. De slurf speelt ook een belangrijke rol in de communicatie.
  • lange slagtand - Eén van de gemodificeerde bovenste snijtanden. Deze blijft gedurende zijn hele leven groeien.
  • oog
  • grote oren - Deze spelen een belangrijke rol in het reguleren van de lichaamstemperatuur omdat het dier veel warmte verliest door zijn oppervlakte.
  • korte, krachtige nek
  • massieve, kolomachtige benen
  • teennagels - Ze bedekken het einde van de tenen van de olifant. Er zijn er vier aan de voorpoten en drie aan de achterpoten.
  • staart

Interne organen

  • nasale doorgang - Als de olifant drinkt zuigt hij het water op met zijn slurf, houdt het boven de mond en laat het water weer los. Het kan tot 8-10 liter water vasthouden.
  • luchtpijp
  • longen
  • slokdarm
  • maag
  • nier
  • blaas
  • hart
  • hersenen
  • ruggengraat
  • flexibel voetkussen - Hierdoor kan de olifant zich verrassend stil voortbewegen.
  • neusholte - Het nasale epitheel heeft een groot oppervlak, waardoor de olifant een erg goede reukzin heeft die vier maal zo gevoelig is als die van een hond.

Skelet

Dieet

Voedsel en water vereisten

  • Dagelijkse voedselbehoefte:
  • 225 kg plantmateriaal
  • 200 l water

Animatie

  • schouderhoogte: 3-4 m
  • lengte: 5-7.5 m
  • gewicht: 4,700-6,000 kg
  • Dagelijkse voedselbehoefte:
  • 225 kg plantmateriaal
  • 200 l water

Gesproken tekst

Het grootste landzoogdier op aarde, de Afrikaanse olifant, komt voornamelijk voor op de Afrikaanse savanne ten zuiden van de Sahara, maar kan zich ook aanpassen aan de omstandigheden in regenwouden. Het aantal Afrikaanse olifanten is in de laatste eeuw met 62% afgenomen, omdat er continu op ze gejaagd wordt voor hun slagtanden, huid en vlees.

Het mannetje (of de stier) is, met een schouderhoogte van maximaal 4 meter en een gewicht van maximaal 6.000 kg, groter en zwaarder dan het vrouwtje (of de koe).

Deze robuuste dieren hebben een karakteristieke lange slurf, die gevormd wordt door de samengroeiing van de bovenlip en de neus. De slurf is extreem sterk door de 40.000 uniek gerangschikte spiervezels, die ook erg nauwkeurige bewegingen mogelijk maken. Olifanten kunnen tot 350 kg optillen of een pinda oppakken met hun slurf.

Hun bovenste twee snijtanden hebben zich ontwikkeld tot slagtanden. In tegenstelling tot vrouwelijke Aziatische olifanten hebben Afrikaanse olifantkoeien slagtanden, hoewel deze kleiner zijn dan die van mannetjes. Slagtanden dienen ter verdediging of aanval, en voor het verkrijgen van voedsel.

De oren van Afrikaanse olifanten lijken op de vorm van het Afrikaanse continent en zijn groter dan die van Aziatische olifanten. Het grote oppervlak van de oren is essentieel om ze koel te houden in het hete Afrikaanse klimaat.

Hun dieet bestaat voornamelijk uit grassen, die ze uit de grond trekken met een speciale beweging van hun slurf, welke ze vervolgens optilt naar hun mond om het gras op te eten. Ze gebruiken de slurf ook om te drinken, door middel van het opzuigen en vasthouden van 8-10 liter water voordat ze het in hun mond gieten.

Afrikaanse olifanten hebben veel voedsel nodig; ze eten ongeveer 225 kg plantmateriaal en drinken ongeveer 200 liter water per dag.

Gerelateerde items

Dromedaris

De dromedaris, ook bekend als kameel is een onontbeerlijk en hoog gewaardeerd huisdier van de bewoners van de dorre gebieden.

Blauwe vinvis

Dit zeezoogdier is grootste bekende dier dat ooit op aarde heeft geleefd.

De levenscyclus van vertebraten

De levenscyclus van vertebraten begint met de productie van geslachtscellen van een individu en eindigt met de productieve van de geslachtscellen van de...

Dikke staart schorpioen

De dikke staart schorpioen is één van de meest gevaarlijke schorpioenen.

Edelhert

Edelherten zijn evenhoevige herkauwers. Het mannetje is te herkennen aan zijn spectaculaire gewei.

Eigenschappen van geluidsgolven

In deze animatie worden de belangrijkste eigenschappen van golven uitgelegd met geluidsgolven als voorbeeld.

Grijze reuzenkangoeroe

Eén van de grootste buideldieren ter wereld.

Oase

Oasen zijn gebieden in woestijnen die ontstaan waar er water aanwezig is.

Reindeer

Reindeer are the most northern deer species.

Reuzenpanda

We gaan kijken naar de berensoort die het symbool is geworden van het behoud van diersoorten.

Wolharige mammoet

Een uitgestorven slurfdier, nauw verwant aan de hedendaagse olifant, waarop mensen in de ijstijd jaagden.

De evolutie van de hersenen van gewervelden

Tijdens de evolutie van de gewervelde dieren veranderde de relatieve ontwikkeling van de hersengebieden.

Het gebit van zoogdieren

De structuur van het gebit weerspiegelt de specifieke voedingsgewoonten van een bepaalde diersoort.

Afrikaans dorp (Soedan)

Afrikaanse dorpen zijn goed aangepast aan de natuurlijke omstandigheden en weerspiegelen de cultuur van de specifieke stam.

Added to your cart.